Raseinfo

Rasens historie, bakgrunn og utvikling

Opprinnelse

Det antas at hundene opprinnelig stammer fra Øst-Asia, men at de først fikk det karakteristikk utseende når de havnet i Europa og da spesielt i Frankrike. Hundene antas å ha blitt ført inn i Europa via Italia og Spania. Så kom den til Frankrike og Belgia hvor den virkelig fikk fotfeste.

Rasen begynner å dukke opp på bilder fra 1500-tallet, noe som viser en økende populariteten. Flere verdenskjente kunstnere har foreviget hundene sammen med kjente adelige figurer. Dette er kunstnere som van Dyck og Rubens.

Noen kilder mener at Marie Antoninette hadde en slik hund med seg da hun var holdt fange under den franske revolusjonen og at hun til med hadde en slik hund med seg da hun gikk til sin død. Dette er lite sannsynlig, men det viser hvor populære disse hundene var på denne tiden.

Stående ører kom mot slutten av 1800-tallet

Det var en hund som ligner mye på Phalenen som var populær i begynnelsen, men det begynte etter hvert å bli populært med stående ører og andre uttrykk.

Fra slutten av 1800-tallet så ser man at papillon kommer sterkere og sterkere. Denne rasevarianten ble først anerkjent som en egen rase i 1935. Samme året ble også Papillon Club of America dannet.

Rase-hårlag og fargevarianter

Papillon & Phalene Hårlag og farger:

Rikelig, skinnende, bølgete (ikke krøllet) uten underull. Ikke bløt, men heller spenstige med silkeaktig pelsstruktur. Pelsen ligger flatt til kroppen med forholdsvis fin struktur, meget svakt bølget (ligner pelsen til små engelske spaniels, helt forskjellig fra pekingeseren, må heller ikke ligne på pelsen hos pomeranian). Kort pels på hode og snute, forsiden av forbena og fra haseleddet og ned. Middels lang på kroppen, lengre på halsen hvor det dannes krave som faller bølgende nedover brystet. Beheng på ørene, baksiden av forbena, fyldige bukser av bløtere pels på bakbena. Det kan finnes smale pelsfrynser mellom tærne som kan nå litt foran potene, må ikke medvirke til at potene virker klumpete, men isteden bidra til å forfine dem ved at de virker lengre. Pelslengde på hunder i god pelskondisjon 7,5 cm på manken, 15 cm på halen.

Alle farger på hvit bunn tillatt. Hvitt dominerende på kropp og ben. Det hvite i hodet foretrekkes ved et mer eller mindre bredt bliss. Hvit tegning tillatt på forreste del av hodet, men dominerende hvitt hode er feil. Pigmenterte lepper, øyelokksrender og nesebrusk.

Helsesituasjonen i rasen

Papillon & Phalene er en generell sunn og frisk hund, men også i denne rasen opptrer enkelte sykdommer i det små.

Bruksegenskaper/ aktiviteter

Rasen har gode bruksegenskaper, men det er ikke mange i Norge som utnytter seg av hundens iboende muligheter, kanskje på grunn av dens størrelse.
Rasen ansees som meget lettlært og kan med fordel anvendes til lydighetsarbeid. Rundt århundreskiftet ble den i Europa ofte sett i sirkustelt som en morsom og oppfinnsom sirkushund. Enkelte eiere deltar på rallylydighet og agilitystevner, noe vi anbefaler flere å prøve, siden rasen er meget lærevillig og interessant å jobbe med.

Daglig stell

Pels:

Øynene:
Inkludert i daglig stell er å følge med på høy tåreproduksjon med våte tåre flekker dette renses lett vekk med, for eksempel med en våtserviett eller en fuktig bomullsdott/bomullspad.

Nese:
Enkelte hunder kan ha overskudd av tørr hud på nesebrusken, i de fleste tilfeller er det nok å bløte opp det tørre med fett, leppe pomade eller liknende, og fjerne det overflødige.

Ørene:
Bør sjekkes jevnlig, særlig om hunden har tunge /lavtsittende ører slik at eventuelt behov for renhold følges opp.

Klørne:
Som med alle miniatyrhunder er det viktig at klørne klippes jevnlig om hunden ikke sliter ned klørne selv.

Interessert i rasen?

Den er livlig, kvikk, lærenem og elegant, men samtidig robust. Bevegelsene er lette og elegante. Det er en aktiv rase som godt kan gå lange turer, men den setter også pris på kortere mosjonsturer om det er nødvendig. De kan fint benyttes til lydighet og annen tilsvarende aktivitet og de gjør det godt i konkurranser.

Ta gjerne kontakt med oss for mer info 🙂